onsdag 13 november 2013

Kulturellt stadsbesök

Umeå blir Kulturhuvudstad nästa år och det märks! Hela vår vanligtvis så vackra stad är förvandlad till en enda stor byggarbetsplats med ett formidabelt kaos. Det är skönt varje gång man får åka därifrån. Men idag åkte jag faktiskt in till Umeå helt frivilligt och dessutom på min lediga onsdag! Målet för denna utflykt var det nya Bildmuséet (det är noga räknat 1½ år sedan det invigdes, men jag hade aldrig varit där tidigare så för mig var det helt nytt). 
Vackert beläget Öst på stan, mitt i Konstnärligt campus vid Umeåälvens strand, granne med Konsthögskolan, Designhögskolan och Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Den nya museibyggnaden, ritad av Henning Larsen Architects i samarbete med White, nominerades till det europeiska Mies van der Rohe-priset 2013 och har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer. Fasaden består av lärkträ och stora fönsterpartier och byggnaden är sex våningar högt. Utsikten över umeälven, Teg och Ön är magnifik! 

Uppriktigt sagt tycker jag att namnet Bildmuséet är missvisande eftersom det egentligen är en utställningshall för samtida konst från hela världen där fotografi och film var huvudtemat för de två pågående utställningarna. De röda cirklarna i receptionen är ett konstverk av Felice Varini  "Nio dansande bågar" och ska tas bort när den utställningen är slut i början av nästa år. Även de två pågående utställningarna finns kvar över årsskiftet. 


Jag hade önskat att fönsterrutorna varit betydligt mer välputsade, nu stördes utsikten av skitiga fönsterrutor vilket kändes lite trist i det vackra höstvädret. Tyvärr var fotografering förbjuden inne i utställningshallarna så den som blir nyfiken på själva utställningarna får vackert göra ett eget besök! "Theatrical Fields" bjöd i alla fall på filmvisningar och illustrationer utöver det vanliga på våning 3, 4 och 5. På högsta våningsplanet  visades "Smältpunkt" av Stephane Couturier.

Hela kajområdet byggs om men Båten låg i alla fall kvar vid kajen i ensamt majestät. Däremot var strandpromenaden åt det här hållet söndergrävd så enklast var att svänga av vid Umeå stadskyrka för att komma till och från centrum. 

Så går det när Skogsmullen åker in till storstan! Vad hittar hon där om inte naturlandskap som måste förevigas på bild i brist på bilder från Bildmuséet. Det är vyer som dessa som får mitt hjärta att klappa lite extra varmt för Björkarnas Stad .

Nåväl, det blev i alla fall en trevlig eftermiddagsutflykt med lite annorlunda upplevelser och efter den kulturella kicken kändes det skönt att få åka hem till skogen igen. Till tystnaden och stillheten. Känna lugnet. Andas frisk luft. Njuta. 

4 kommentarer:

 1. Inte visste jag att vi är släkt, ja världen är liten! Synd att de förstör Umeå, tror att politikerna fått storhetsvansinne....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå släkt??? Undrar Nyfiken i en strut ;o) Ja nog är det storhetsvansinne alltid! När dom inte ens vet om dom sen har råd att driva, underhålla eller fylla alla dessa "Kulturbyggnader" med nåt vettigt...

   Radera
  2. Jo, min mamma var ju skogsmulle, alltså är vi släkt ;D Tråkigt för Umeå har varit en vacker småstad med härliga hus och trevliga små affärer, nu ser det ut som vilken anonym stad som helst, opersonlig och tråkig...

   Radera
  3. Skratt :D Jaa, jättetråkigt! Stora, höga hus med moderna glasfönster överallt..

   Radera