onsdag 25 september 2013

Gammalt recept på syltade tomater

Efter min mamma ärvde jag "Stora Kokboken - Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor" från år 1947. Jag har behållit den för att kunna återuppleva några av barndomens nostalgiska matminnen ibland. På sidan 651 hittade jag receptet på Syltade tomater, som mamma brukade servera till stekar av vilt men ibland även andra kötträtter. Passar bra idag när jag har plockat in de tomater som aldrig hann mogna ute på altanen...



1½ - 2 kg tomater, små fasta gröna eller röda.
1 liter inläggningsättika
700 - 900 gram sylt- eller strösocker
2 - 3 bitar hel kanel
1 tsk hela nejlikor
(1/4 skida spansk peppar)

Rensa och skölj tomaterna. Lägg dem i kokande vatten och låt dem långsamt koka/sjuda tills de är till hälften mjuka. Låt dem rinna av på duk. Koka en simmig lag av ättikssprit, vatten, socker och kryddor. Dessa bör knytas in i en tunn gasbinda eller liknande. Lägg ned tomterna i den heta lagen och låt dem ligga i lagen tills de är nästan mjuka. Tag upp dem och lägg dem i en het kruka (burk). Koka ihop lagen och häll den het över tomaterna.

Sila efter några dagar ifrån lagen, koka ihop den och häll lagen denna gång kall över tomaterna. Tag kryddnejlikorna ur kryddpåsen och lägg dem i krukan. Lagen bör helt täcka tomaterna. Bind över krukan. Förvaras kallt.

Märk! Tomaterna kan skäras i skivor, man utesluter då förvällningen och kokar skivorna i ättikslagen.




3 kommentarer:

  1. Verkar jätte gott men har tyvärr inga egna tomater. Så det blir att gå till affären för det här måste jag bara testa

    SvaraRadera
    Svar
    1. KUL :D Bara tomaterna är fasta (inte riktigt mogna) så går det bra! Och lite omogna tomater brukar man ju lätt hitta i grönsaksdisken =)

      Radera
    2. KUL :D Bara tomaterna är fasta (inte riktigt mogna) så går det bra! Och lite omogna tomater brukar man ju lätt hitta i grönsaksdisken =)

      Radera